Tiga Cara Menganalisa Pasaran Saham

Terdapat tiga cara bagaimana anda dapat membuat analisa pasaran saham dan seterusnya perkembang idea berkenaan dalam mengatur strategi pelaburan anda. Tiga analisa asas yang anda perlu tahu adalah: Analisa Fundamental Tujuan analisa fundamental ialah untuk menentukan sama ada nilai masa hadapan syarikat tepat menggambarkan harga kini saham syarikat tersebut. Analisa fundamental juga menganggarkan nilai sesuatu saham berdasarkan beberapa faktor, seperti  … Read More

Apa Jadi Dengan Saham-Saham UMNO?

  Baru-baru ini, Sinar Harian telah membuat sesi FB Live bersama dengan sifu saham Dato Dr. Nazri Khan (DDNK) bagi membincangkan topik pelaburan saham – lebih spesifik saham-saham yang ada kaitan dengan Barisan Nasional khususnya parti UMNO. Survival Ekonomi Melayu Dalam sesi FB Live ini, DDNK kongsikan masalah survival ekonomi melayu dan penyelesaian serta data-data terkini bumiputera. Tidak cukup dengan itu, … Read More

Saham-Saham Terhebat Dunia

Apabila kita merancang nak buat pelaburan dalam saham, sudah pasti kita akan buat perbandingan antara saham paling menguntungkan di Malaysia. Soalan saya: Kenapa perlu hadkan pilihan saham dalam Malaysia? Kenapa tidak ke luar negara? Kalau anda benar-benar nak merasakan ‘kemanisan’ dalam dunia pelaburan saham, nasihat saya mudah saja. Go global. Cari saham di luar negara. Bukan nak kata saham di … Read More

Cari Gergasi Untuk Dapat Untung

Saya sebenarnya sangat teruja apabila membaca mengenai rancangan syarikat minyak negara Arab Saudi, Saudi Aramco yang ingin menyenaraikan syarikat itu di pasaran saham. Atau dalam kata mudah, go public. Syarikat gergasi itu dilaporkan merancang untuk menawarkan hanya 5 peratus daripada pegangan saham mereka, tapi nilainya dijangka mencecah US$100 bilion, iaitu penawaran awal paling besar dalam sejarah dunia. Berita pasal Saudi … Read More

Berani Tak Jadi ‘Orang Minyak’

Sekarang ini kalau sebut industri minyak dan gas (O&G), semua orang takut. Ramai hilang kerja apabila harga minyak jatuh. Kalau dulu mak-mak bangga anak mereka kahwin dengan jurutera O&G, sekarang ini mungkin ramai tak nak ambil jadi menantu! Saham syarikat minyak gergasi dunia seperti Exxon Mobil dan Shell menunjukkan trend menurun sejak 2014. Hampir 100 pengeluar minyak dan gas di … Read More

Had Umur Untuk Mula Melabur

Kalau tanya kepada penasihat kewangan, saya yakin 99.9 peratus daripada mereka akan cakap kita kena mula menyimpan atau melabur masa kita muda. Habis kalau dah tua baru nak mula melabur, macam mana? Ya lah, masa muda mana ada banyak duit untuk melabur, masa itu lah nak beli kereta pertama, rumah pertama, nak kahwin, nak besarkan anak-anak. Semua itu perlukan duit … Read More

Tiru cara orang putih

Saya suka tengok cara ‘orang putih’ melabur. Kebanyakan mereka tak ragu-ragu nak beli saham syarikat yang keluarkan produk kegemaran mereka. Alasan mereka mudah, mereka percaya dengan keupayaan syarikat itu sebab mereka sendiri guna produk yang dikeluarkan syarikat itu. Mereka ini bukan pelabur, mereka hanya orang biasa yang pilih untuk laburkan duit mereka dalam pasaran saham. Contohnya Apple. Ramai pengguna produk … Read More

Melabur Dalam Saham Emas

Ramai orang jumpa saya dan beritahu mereka takut nak melabur dalam pasaran saham kerana reputasi pasaran saham yang terkenal dengan kenaikan dan kejatuhan tidak menentu. Ada juga yang takut nak beli saham syarikat sebab khuatir syarikat-syarikat ini akan rugi atau gulung tikar satu hari nanti disebabkan pelbagai faktor ekonomi. Tetapi mereka ini tetap merancang mahu melabur dalam dunia saham kerana … Read More

IFTA MILAN, 15 OCT 2017 – Bangga Student MSTA Kini Sifu Besar Saham

Selamat pagi Malaysia. Alhamdulillah hari ke tiga di IFTA Conference Milan bersama semua ahli-ahli kehormat MATA. Saya amat berbangga dan teruja kerana dapat bersama semua student MSTA saya yang berjaya dan kini sifu besar saham Malaysia. Proud of u guys !   Perkongsian kali ini saya adalah mengenai indicator. Pelbagai indikator teknikal terbaru yang dapat dipelajari dari pakar pakar sedunia. … Read More

IFTA MILAN, 14 OCT 2017 – We Should See Dow Hit 23000

Salam semua from Milano Italio…. Hope semua sihat. We shud see Dow hit 23000. Alhamdulillah, teruja dapat berjumpa dan berkongsi idea dengan guru hebat teknikal analisis. Andrea Unger, the guru of chartpattern breakout and the four time winner of the Futures World Cup Trading Championships. Robert Prechter, the leading guru of Elliot Wave. Bestseller for short specialist trader book “Conquer … Read More